Idż do zawartości

Zdrowe przepisy

Zachęcamy rodziców do przesyłania zdrowych i smacznych przepisów

pinezka

  

Ciasto (chlebek) bananowy 

Składniki:
4 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła lub 1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 cukier waniliowy
ewentualnie: orzechy, żurawina, pestki dyni, ziarna słonecznika

Przygotowanie:
Rozgnieść banany, dodać roztopione masło (olej), przesianą mąkę, sól,
sodę, “rozbełtane” jajko i cukier.
Ewentualnie dodać orzechy/żurawinę lub posypać ziarnami.
Piec w 170 stopni około 1 godziny (do suchego patyczka).

Mama Ani D. z oddziału III

pinezka

  

Kotleciki z marchwi i kaszy jaglanej (pierwotnie burgery)

 

Składniki:

2 szklanki startej marchewki
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/2 szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego
drobno na tarce
1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
sól i czarny pieprz
1. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż
do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco,
należy dodać więcej oleju i mąki.
2. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie czasu
pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracamy kotlety na
drugą stronę.
Kotlety, podajemy, jako w burgery lub według uznania.

Mama Marianny z oddziału III

pinezka

  

Budyń marchewkowy

 

Składniki:

1 szklanka mleka + 1/3 szklanki
1 duża marchewka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę – im będzie drobniejsza,
tym marchewka szybciej zmięknie podczas gotowania.
Do średniego garnka wrzucić pokrojoną marchewkę i cukier, wlać
szklankę mleka i dodać cynamon. Całość gotować na niedużym ogniu
ok. 20-30 minut – aż marchewka będzie bardzo miękka. Kiedy już
zmięknie, zdjąć garnek z ognia i przy użyciu blendera, zmiksować
wszystkie składniki na gładki krem. Garnek ponownie umieścić na
małym gazie.
Następnie, w 1/3 szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, po
czym wlać powstałą mieszankę do marchewkowego musu. Ciągle
mieszając, gotować całość do powstania gęstego budyniu.

Mama Rysia z oddziału III