Informacja o alergenach
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa – (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii (powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
Lista składników alergennych – załącznik II do rozporządzenia 1169/2011
L.p. | Alergen wg rozporządzenia | Pojawia się w następujących posiłkach i produktach: |
1 | Zboża zawierające gluten
tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne |
W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kuskus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek oraz innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy). |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne | Produkty przygotowane na ich bazie |
3 | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu. |
4 | Ryby i produkty pochodne | Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych. |
5 | Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne | Produkty przygotowane na ich bazie |
6 | Soja i produkty pochodne | W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej). |
7 | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, kefiru, maślanki, śmietany (sosy, pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe). |
8 | Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne | Produkty przygotowane na ich bazie |
9 | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku/mięsie z jarzynami. |
10 | Gorczyca i produkty pochodne | Produkty przygotowane na ich bazie |
11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych. |
12 | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 | Składnik owoców suszonych. |
13 | Łubin i produkty pochodne | Produkty przygotowane na ich bazie |
14 | Mięczaki i produkty pochodne | Produkty przygotowane na ich bazie |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, cukier waniliowy.