Jadłospis

Tabela jadłospisu jest zbyt szeroka, by została wyświetlona poprawnie na urządzeniach mobilnych o małych ekranach. Aby obejrzeć cały jadłospis, wymagane jest przesuwanie tabeli za pomocą palca, myszki, lub innego urządzenia wejścia.

Jadłospis w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów”  w okresie od 03.12 do 31.12.2018 r.

UWAGA: (zastrzegamy możliwość niewielkich, bieżących zmian w jadłospisie – zachęcamy do weryfikowania miesięcznego zestawienia z  dziennymi jadłospisami dostępnymi w holu przedszkola)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

pieczywo 35 g – 45 g

masło 6 g

wędlina/ser żółty 20 g

warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g

napój 200 g

ser biały 60 g

jajko ½ szt.

owoc 50 g

OBIAD

zupa 200 – 250 g

kotlet 60 g – 70 g

klops 65 g

udko z kurczaka – 85 g

gulasz 100 g

mięso w sosie 100 g

ryba 60 g

ziemniaki 100 g

ryż, kasza, makaron 80 g

warzywa gotowane z wody 50 g

surówki – 50 g

naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

napój 200 ml

PODWIECZOREK

pieczywo –25 g

masło –3 g

wędlina, ser żółty –15 g

pasty, twarożki – 30 g

warzywa surowe dodatek do posiłku – 20 g

ciasto – 50 – 60 g

owoce – 70 g – 100 g

sałatka, surówka – 80 g

racuchy –100 g

budyń, jogurt –150 g

kasza 150 g

orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

napój 200 ml

03/12/2018 poniedziałekchleb mieszany z masłem, ser żółty,  ogórek świeży, rzodkiewka, roszponka, jabłko, mlekozupa kapuśniak z ziemniakami; kulki z drobiowo-wieprzowe w sosie porowym z kaszą pęczak; brokuły, surówka z papryki, jabłka i czerwonej cebulki; kompot owocowybułka z masłem, dżem owocowy 100%; banan; herbata
04/12/2018 wtorekchleb mieszany z masłem, pieczeń rzymska, serek Almette, rukola, ogórek kiszony, pomidor; melon, kakaozupa fasolowa z grzankami; jajka pod beszamelem z ziemniakami; mizeria, buraczki duszone; miętachleb żytni z masłem, pasta z tuńczyka i zielonego groszku, papryka, ogórek świeży; jabłko; woda
05/12/2018 środachleb mieszany z masłem, twarożek z rzodkiewką; pomidor, natka; winogrona; mlekokrupnik z kaszą jęczmienną; gulasz wołowy z kopytkami; fasolka szparagowa; sok owocowykefir; ciasto marchewkowe; mix owoców suszonych
06/12/2018 czwartekchleb mieszany z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem,  papryka; gruszka; kawa zbożowazupa ogórkowa z ryżem; kotlet mielony z ziemniakami, sałatka z gotowanej marchewki z ogórkiem kiszonym i cebulką; wodaplacki owsiane z malinami i sosem czekoladowym; kalarepa do chrupania; mięta  
07/12/2018 piątekchleb mieszany z masłem, polędwica drobiowa, ser mozzarella, pomidor, bazylia; mandarynka; mlekozupa kalafiorowa z ziemniakami; dorsz z pieca w paprykowej marynacie z makaronem pełnoziarnistym; surówka wielowarzywna z kapustą pekińską; herbata owocowaserek wiejski z tarta gruszką i rodzynkami; chrupki kukurydziane świeży; mix warzyw do chrupania, mięta
10/12/2018 poniedziałekchleb mieszany z masłem, ser żółty,  rzodkiewka, sałata;  mandarynka, mlekozupa rosół z makaronem; naleśniki z serem białym i musem jagodowym; surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy; miętabułka z masłem, jajko, szczypiorek; winogrona; kakao
11/12/2018 wtorekbułka z masłem, twarożek z miodem, ogórek świeży i marchewka do chrupania; melon, kakaozupa zacierkowa; zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem żółtym; surówka z pora i jabłka z jogurtem; sok owocowywafle ryżowe; kisiel owocowy; banan
12/12/2018 środachleb mieszany z masłem, parówka z szynki; pomidor, rzodkiewka, szczypiorek; winogrona; mlekozupa buraczkowa z ziemniakami; bitki cielęce z kaszą jaglaną; kalarepa gotowana, surówka z czerwonej kapusty; herbatakefir; chałka z masłem; raw baton owocowy
13/12/2018 czwartekchleb mieszany z masłem, pasztet z fasoli, jajko; roszponka, papryka, ogórek kiszony; gruszka; kawa zbożowazupa szpinakowa z  ziemniakami; spaghetti pomidorowo-mięsne; sałata z jogurtem, marchewka mini; wodachleb razowy z masłem, pasta z łososia wędzonego i białego sera; pomidor, szczypiorek; jabłko
14/12/2018 piątekchleb mieszany z masłem, schab gotowany, pasta z sera białego i marchewki; ogórek świeży, papryka; sok owocowy; mlekozupa pomidorowa z ryżem; ryba pieczona w panierce z ziemniakami; surówka z ogórka kiszonego, papryki i kukurydzy; miętachleb żytni z masłem; sałatka jarzynowa, banan
17/12/2018 poniedziałekchleb mieszany z masłem, ser żółty, hummus; sałata, rzodkiewka, papryka;  mandarynka, mlekozupa z soczewicy z ziemniakami; kluski leniwe z bułką tartą; surówka z marchewki, jabłka, brzoskwini i rodzynek; miętabułka z masłem, pasta rybna; pomidor, szczypiorek; winogrona; herbata owocowa
18/12/2018 wtorekbułka z masłem, twarożek z marchewką; melon, kakaozupa ryżanka; udka z kurczaka pieczone z ziemniakami; surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem; sok owocowyzapiekanka z serem, polędwicą drobiową i ananasem; banan; mięta
19/12/2018 środachleb mieszany z masłem, schab pieczony, serek kozi; pomidor, rzodkiewka, szczypiorek; winogrona; mlekożurek z ziemniakami; polędwiczki wieprzowe z kaszą jęczmienną; buraczki duszone; herbatamaślanka owocowa; pieczywo chrupkie z dżemem; jabłko
20/12/2018 czwartekchleb mieszany z masłem, pasta jajeczna; roszponka, papryka, ogórek kiszony; gruszka; kawa zbożowazupa szczawiowa  z  ziemniakami; gulasz cielęcy z kaszą bulgur; kukurydza gotowana, mizeria; wodacrumble z jabłkami i cynamonem; wafle ryżowe; mleko
21/12/2018 piątekchleb mieszany z masłem, polędwiczki pieczone, serek Almette; ogórek świeży, papryka; sok owocowy; mlekozupa jarzynowa żółta z ziemniakami; ryba pieczona w sosie jogurtowo -ziołowym z makaronem; surówka z kapusty kiszonej; miętachleb żytni z masłem; kasza manna z musem owocowym, banan

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia  wodę mineralną niegazowaną do picia (na żądanie) oraz do posiłków.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, pieczywo, jaja).  Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.