Jadłospis

Tabela jadłospisu jest zbyt szeroka, by została wyświetlona poprawnie na urządzeniach mobilnych o małych ekranach. Aby obejrzeć cały jadłospis, wymagane jest przesuwanie tabeli za pomocą palca, myszki, lub innego urządzenia wejścia.

Jadłospis w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów” w okresie od 02.05 do 30.05.2018r.

UWAGA: (zastrzegamy możliwość niewielkich, bieżących  zmian w jadłospisie – zachęcamy do weryfikowania miesięcznego zestawienia z  dziennymi jadłospisami dostępnymi w holu przedszkola)

 

 

 

GRAMATURA

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

pieczywo 35 g – 45 g

masło 6 g

wędlina/ser żółty 25 g

warzywa surowe dodatek do posiłku 29 g

napój 200 g

ser biały 60 g

jajko ½ szt.

owoc  50 g

OBIAD

zupa 200-250 g

kotlet  60 g – 70 g

klops 65 g

udko kurczaka – 85 g

gulasz 100 g

mięso w sosie 100 g

ryba 60 g

ziemniaki 100 g

ryż, kasza, makaron 80 g

warzywa gotowane z wody 50 g

Surówki – 50 g

naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

napój 200 ml

PODWIECZOREK

pieczywo –25 g

masło –3 g

wędlina, ser żółty  –15 g

pasty, twarożki – 30 g

warzywa surowe dodatek do posiłku-20 g

ciasto – 50 – 60 g

owoce – 70 g – 100 g

sałatka, surówka – 80 g

racuchy –100 g

budyń, jogurt –150 g

kasza 150 g

orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

napój 200 ml

02.05.2018 środachleb pszenny i żytni z masłem, ser żółty, papryka, rzodkiewka, natka;

kawa zbożowa z mlekiem,

melon

zupa pomidorowa z ziemniakami,

kasza gryczana, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, mizeria,

sok

pieczywo chrupkie z dżemem,

mleko

winogrona

04.05.2018 piątekchleb z masłem, pomidorem, natką, rzodkiewka, jajecznica ze szczypiorkiem,

mleko,

jabłko

krupnik,

ziemniaki, ryba smażona, z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej,

mięta

wafle ryżowe,

brzoskwinie w sosie waniliowym,

herbata owocowa

07.05.2018 poniedziałekchleb żytni i pszenny  z masłem, rzodkiewka, papryka, natka, szynka, ogórek świeży,

kawa zbożowa z mlekiem,

melon

zupa grochowa z ziemniakami,

naleśniki z serem, i jogurtem, surówka z marchewki, jabłka i żurawiny,

sok

chleb żytni z masłem, jajkiem przepiórczym i pomidorem, szczypiorkiem,

mleko,

banan,

08.05.2018 wtorekchleb orkiszowy z masłem, pasta z sera żółtego i jajek, pomidor, ogórek kwaszony, natka, sałata szczypiorek,

kakao naturalne na mleku,

banan

krupnik z kaszą jaglaną,

ziemniaki, kotlet mielony, kalarepka gotowana, surówka z rzodkiewki,

kompot

chałka z masłem, żurawiną

jogurt z truskawkami

09.05.2018 środakajzerka z masłem dżemem niskosłodzonym, twarożek z jogurtem i gruszką,

mleko,

marchewka do chrupania

botwinka z ziemniakami,

makaron żytni, kurczak w kolorowym sosie, sałata z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką,

sok

chleb żytni z masłem, kalafior gotowany, okraszony masłem,

herbata z cytryną,

jabłko

10.05.2018 czwartekchleb na liściach chrzanu z masłem, duszone polędwiczki wieprzowe, wiórki z sera żółtego, rzodkiewka, ogórek świeży, roszponka,

kawa zbożowa z mlekiem,

melon

zupa jarzynowa z groszkiem zielonym i kaszką kukurydzianą,

ziemniaki, pulpety cielęco-wieprzowe z kapustą w sosie jarzynowo-pomidorowym, surówka z selera i jabłka,

kompot

bułka z masłem pasta z sera białego i brokułów z ziarnami słonecznika,

kefir naturalny,

mandarynka

11.05.2018 piątekbułka grahamka słonecznikowa z masłem, szynka , pomidorem, rzodkiewką, jajecznica ze szczypiorkiem,

kakao naturalne na mleku,

jabłko

zupa fasolowa z ziemniakami,

ryż brązowy, kotlet z ryby w warzywach, surówka z młodej kapusty,

napój z mięty miodu i pomarańczy

ciasto marchewkowe,

maślanka,

mix owoców suszonych

14.05.2018 poniedziałekpieczywo mieszane z masłem, pasta z ryby wędzonej, szczypiorek, rzodkiewka, pomidor, natka,

kawa zbożowa z mlekiem,

jabłko

zupa szczawiowa z jajkiem,

kluski leniwe z serem, surówka kalarepki, marchewki, jabłka i rodzynek,

kompot

brunschetta z pomidorami, kabanos drobiowy,

bawarka,

winogrona

15.05.2018 wtorekchleb słonecznikowy z masłem, duszona pierś z indyka, serek kozi, ogórek świeży, papryka, roszponka,

kakao naturalne na mleku,

jabłko

rosół z kaszą manną,

ziemniaki , schab duszony, marchewka gotowana, mizeria z jogurtem,

sok

chrupki kukurydziane,

herbata owocowa,

śliwki,

16.05.2018 środapieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, ogórek kwaszony, szczypiorek, pomidor, sałata, rzodkiewka, natka

kawa zbożowa z mlekiem,

melon

zupa kalafiorowa z papryką i kukurydzą,

krokiety zielone (szpinak) z mięsem i soczewicą, surówka z rzodkiewki i szczypiorku,

kompot

ryż zapiekany z jabłkiem,

mleko,

kiwi

17.05.2018 czwartekbułka grahamka z masłem, papryką, i rzodkiewką, twarożek z jogurtem, ogórkiem świeżym, rzodkiewką i szczypiorkiem,

mleko,

banan

zupa pomidorowa z ziemniakami,

kasza burgur, bitki cielęce w sosie własnym, brokuły gotowane, surówka z marchewki i chrzanu,

sok

chleb pszenny z masłem i rodzynkami,

jogurt z wiśniami , bananami i wiórkami kokosowymi

18.05.2018 piątekchleb grodzki z masłem, ser żółty, pasztet mięsno-warzywny, pomidor, rzodkiewka, natka, sałata,

kakao naturalne na mleku,

jabłko

żurek z grzankami,

ziemniaki, ryba po grecku, surówka z pora i jabłka,

mięta

bułka z masłem, sałatka owocowa z jogurtem,

herbata owocowa

21.05.2018 poniedziałekchleb pszenny i żytni z masłem, pasta z łososia i sera białego, szczypiorek, ogórek świeży, papryka natka,

kawa zbożowa z mlekiem,

melon

krupnik,

ziemniaki, kotlet z jajek ,brokuły gotowane, surówka z marchewki i chrzanu,

sok

bagietka zapiekana z serem żółtym, wędliną i pomidorem,

bawarka,

banan,

22.05.2018 wtorekchleb pszenny i żytni z masłem, polędwica drobiowa, ser mozzarella, pomidor, szczypiorek, ogórek kwaszony, natka,

kakao naturalne na mleku,

jabłko

zupa jarzynowa z kalarepką i ziemniakami,

kasza jęczmienna, duszona pierś z indyka, fasolka szparagowa, surówka z papryki i jabłek z cebulką czerwoną,

kompot

placuszki z rabarbarem,

bawarka,

arbuz

23.05.2018 środachleb graham z masłem, polędwica sopocka, pasta z sera białego i jajek i, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, natka,

mleko,

jabłko

zupa krem z cukinii z dodatkiem pomidorów,

ziemniaki, pieczone pałki z kurczaka, młoda kapusta gotowana,

kompot

kasza jaglana z musem owocowym,

mleko,

kiwi

24.05.2018 czwartekchleb orkiszowy z masłem, schab ser żółty, papryka, rzodkiewka, ogórek zielony,

kawa zbożowa z mlekiem,

melon

zupa porowa z ziemniakami,

kasza gryczana, pierś z indyka duszona w warzywach, surówka z pomidorków, cebuli i ananasa,

sok

ciasto marchewkowe,

kefir naturalny,

gruszka

25.05.2018 piątekchleb staropolski z masłem, rzodkiewką, twarożek z papryką, ogórkiem i szczypiorkiem,

mleko,

jabłko

zupa z soczewicy z grzankami,

ziemniaki, ryba po grecku, surówka z pora i jabłka,

mięta

chleb żytni z żurawiną, masłem i rodzynkami,

koktajl mleczno-truskawkowy z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi

28.05.2018 poniedziałek (wycieczka)chleb pszenny i żytni z masłem, polędwica drobiowa, ogórek świeży, pomidor, natka,

kakao naturalne na mleku,

melon

zupa pomidorowa z ryżem,

chleb z masłem, parówka z szynki,

woda mineralna

bułeczki jogurtowe,

herbata owocowa,

banan

29.05.2018 wtorekchleb kukurydziany z masłem, papryka, twarożek z jogurtem, szczypiorkiem i rzodkiewką,

mleko,

marchewka do chrupania

zupa krem z marchewki,

kasza jaglana, pulpety drobiowo-wieprzowe w sosie własnym, kalafior gotowany, surówka z papryki i jabłek z ziarnami dyni,

woda mineralna

makaron z serem i jagodami,

herbata owocowa,

melon

30.05.2018 środapieczywo mieszane z masłem, pieczeń rzymska z jajkiem, ogórek kwaszony, papryka, natka,

kawa zbożowa z mlekiem,

kalarepka do chrupania

zupa z młodych ogórków z ryżem,

ziemniaki, kotlet z piersi indyka, buraki zasmażane, mizeria,

sok

bułka z ziarnami słonecznika z masłem, twarożek waniliowy,

mleko,

truskawki

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia  wodę mineralną niegazowaną do picia (na żądanie) oraz do posiłków.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, pieczywo, jaja). Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.