Jadłospis

Tabela jadłospisu jest zbyt szeroka, by została wyświetlona poprawnie na urządzeniach mobilnych o małych ekranach. Aby obejrzeć cały jadłospis, wymagane jest przesuwanie tabeli za pomocą palca, myszki, lub innego urządzenia wejścia.

Jadłospis w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów” w okresie od 1 do 30 czerwca 2017 r.

UWAGA: (zastrzegamy sobie możliwość niewielkich, bieżących zmian w jadłospisie – zachęcamy do weryfikowania miesięcznego zestawienia z dziennymi jadłospisami dostępnymi w holu przedszkola)

 

 

gramatura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

data

ŚNIADANIE

pieczywo 35 g – 50 g

masło 5 g

wędlina/ser żółty 20 g

warzywa surowe dodatek do posiłku 29 g

napój 200 g

ser biały 60 g

jajko ½ szt.

owoc  70 g

OBIAD

zupa 250-300 g

kotlet  60 g – 70 g

klops 65 g

udko kurczaka – 85 g

gulasz 100  g

mięso w sosie 100 g

ryba 70 g

ziemniaki 100 g

ryż, kasza, makaron 80 g

warzywa gotowane z wody 70 g

Surówki – 100 g

naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

napój 200 ml

PODWIECZOREK

pieczywo –25 g

masło –5 g

wędlina, ser żółty  –15 g

pasty, twarożki – 50 g

warzywa surowe dodatek do posiłku – 20 g

ciasto – 50 – 60 g

owoce – 70 g – 100 g

sałatka, surówka – 80 g

racuchy –100 g

budyń, jogurt –150 g

kasza 150 g

orzechy, pestki, owoce suszone 6 g

napój 200 ml

01.06

czwartek

chleb pszenny i żytni z ziarnem  

z masłem, szynka, rzodkiewka, papryka, sałata, jabłko,

kawa zbożowa z mlekiem,

zupa  ogórkowa z ziemniakami,

risotto z mięsem i warzywami,

sałata z jogurtem,

woda mineralna z cytryną

grzanka czarownicy (ser żółty, szynka, pomidor),

bawarka,

truskawki

02.06.

 piątek

wycieczka

chleb orkiszowy z masłem,  

ser  żółty, pomidor, ogórek świeży, natka, sałata

jabłko,

herbata z cytryną

zupa pomidorowa z makaronembułeczki jogurtowe,

banan,

sok jabłkowy

05.06

poniedziałek

chleb żytni i pszenny  z masłem szczypiorkowym, kiełbasa krakowska, sałata, rzodkiewka, ogórek świeży, natka

kawa zbożowa z mlekiem,

banan

zupa grochowa,

kluski leniwe z serem,

surówka z marchewki i jabłka,

kompot

chleb orkiszowy z masłem, jajkiem, szczypiorkiem, pomidorem,

mleko,

arbuz

06.06

wtorek

chleb pszenny i żytni, pasta z sera białego i łososia, natka,

 ogórek świeży, papryka,

bawarka,

jabłko

rosół z kaszką kukurydzianą,

ziemniaki, kotlet mielony, fasolka szparagowa, surówka z rzodkiewki,

kompot

kalafior gotowany okraszony masłem,

morelki,

kawa zbożowa  z mlekiem

07.06

środa

chleb staropolski z masłem,

szynka,  jajko gotowane, papryka, ogórek, kiszony, natka, sałata,

kakao naturalne na mleku,

jabłko

zupa krem z marchewki,

krokiety zielone (ze szpinakiem)

z mięsem i soczewicą,

surówka z pora i jabłka,

woda mineralna

ciasto drożdżowe,

mleczko truskawkowe

O8.06

czwartek

chleb z ziarnami z masłem, pasztet mięsno-warzywny,  sałata, pomidor, natka,

jabłko,

kakao

zupa jarzynowa z cukinią,

kasza jęczmienna, pierś z indyka duszona z warzywami, sałata ze szczypiorkiem , rzodkiewką,  kefirem naturalnym,

woda z miodem i pomarańczą

kajzerka z masłem, pomidorem, wiórkami z sera żółtego,

herbata owocowa,

melon

09.06

piątek

chleb żytni z żurawiną,

twarożek z miodem i gruszką,

marchewka do chrupania,

mleko

zupa fasolowa z   zacierkami,

ziemniaki,  ryba  po grecku,

surówka z młodej kapusty,

woda z miodem i miętą

chleb pszenno-żytni z masłem,

kabanos drobiowy,

pomidor, szczypiorek,

jabłko,

kawa zbożowa z mlekiem

12.06 poniedziałekchleb orkiszowy z masłem, polędwica drobiowa, 

szczypiorek, rzodkiewka, pomidor,

jabłko,

kawa zbożowa z mlekiem

zupa ogórkowa z kurczakiem,

makaron żytni z marchewką i serem żółtym, surówka z selera i jabłka

kompot

placki z cukinii,

banan,

herbatka owocowa

13.06

wtorek

chleb z masłem, pieczona pierś z indyka, pasta z sera białego i szczypiorku, sałata, natka, rzodkiewka,

melon,

kakao

krupnik z kaszą jaglaną,

ziemniaki, pulpety ala gołąbki w sosie jarzynowo-pomidorowym,

surówka z ogórka kiszonego i jabłka,

woda z cytryną

tosty francuskie,

morelki,

mleko

14.06

środa

chleb żytni z masłem, pomidorem

twarożek ze szczypiorkiem i papryką,

mleko,

marchewka do chrupania

zupa jarzynowa z groszkiem,

kasza gryczana, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym,

rzodkiewka gotowana, mizeria  z jogurtem naturalnym,

kompot

chałka z masłem, rodzynkami,

jogurt z malinami,

herbatka owocowa

16.06

piątek

chleb kukurydziany z masłem,

parówka z szynki, pomidor, natką

kawa zbożowa z mlekiem,

jabłko

zupa -krem z selera ,

ziemniaki, kotlet z kalafiora i sera żółtego, surówka z marchewki i chrzanu,

kompot

chleb orkiszowy z masłem,

dżemem niskosłodzonym,

melon,

mleko

19.06

poniedziałek

chleb grodzki z masłem, pasta z ryby wędzonej, szczypiorek, rzodkiewka, pomidor,

kawa zbożowa na mleku,

jabłko

zupa jarzynowa z soczewicą,

naleśniki z serem i jogurtem naturalnym,

surówka z marchewki, kalarepki, jabłek,

mięta z miodem i pomarańczą

bagietka zapiekana z wędliną, serem żółtym i ananasem,

truskawki,

kakao naturalne na mleku

20.06.

wtorek

chleb pszenny + chleb żytni z masłem, szynka, ser żółty,

ogórek  świeży, rzodkiewka, natka, sałata, papryka,

jabłko,

kakao naturalne na mleku

zupa jarzynowa z pomidorami, kukurydzą ,

 kasza jęczmienna, pulpety  cielęce w sosie własnym,

kalarepka gotowana, marchewka z chrzanem,

sok z jabłek i dyni

pieczywo chrupkie,

twarożek  z truskawkami,

kalarepka do chrupania,

mleko

21.06

środa

chleb razowy z masłem,

polędwica, ser oscypek,  pomidorki  koktajlowe,

sałata, natka,

melon,

kawa zbożowa z mlekiem

zupa krem z jarmużu z kaszą jaglaną,

ziemniaki, pieczone pałki z kurczaka,

surówka z papryki, jabłek i cebuli czerwonej,

woda mineralna z miętą i cytryną

chleb żytni ze śliwką z masłem,

jogurt naturalny,

morelki

22.06

czwartek

chleb staropolski z masłem, kabanos, jajko z nadzieniem z serka białego,

rzodkiewka, papryka, sałata, natka

kakao

jabłko

kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, kasza gryczana, schab duszony z warzywami,

surówka z pomidorków koktajlowych, ananasa i cebulki,

kompot

kisiel z truskawkami i jabłkiem,

ciasteczka bananowe

23.06

piątek

bułka razowa z masłem,

twarożek z papryką, szczypiorkiem,

marchewka do chrupania,

mleko

zupa  pomidorowa z makaronem z dodatkiem soczewicy,

ziemniaki, ryba gotowana na parze,

surówka z rzodkiewki i szczypiorku,

sok z jabłek i buraków

bułka z masłem,

sałatka owocowa z jogurtem,

herbatka owocowa

26.06

poniedziałek

chleb pszenny i żytni  z masłem,

szynka z kurczaka,

szczypiorek, pomidor, natka

kalarepka do chrupania,

kawa zbożowa z mlekiem

zupa kalafiorowa z ziemniakami,

spaghetti z mięsem i warzywami,

sałata z jogurtem

kompot

chleb żytni z masłem, serek almette,

rzodkiewka, szczypiorek,

truskawki

mleko

27.06

wtorek

chleb pszenny i żytni z ziarnem, pasta z jajek i sera żółtego,

papryka,  pomidor, rzodkiewka, sałata, natka,

melon,

kakao naturalne na mleku

botwinka z ziemniakami,

kasza gryczana, schab duszony w sosie własnym, fasolka szparagowa, mizeria,

woda mineralna

grahamka z masłem,

sałatka rzodkiewkowa,

melon,

herbatka owocowa

28.06

środa

chleb żytni z masłem,

pasta z ryby wędzonej i serka koziego, pomidor, szczypiorek, papryka,

kawa zbożowa z mlekiem,

owoce suszone

zupa  z soczewicy z kaszką kukurydzianą,

ziemniaki, schab duszony z w sosie własnym,

kalafior gotowany, sałata z sosem jogurtowym,

sok jabłkowy

ciasto marchewkowe,

kefir z owocami

29.06

czwartek

chleb orkiszowy z masłem,

szynka drobiowa, serek oscypek

pomidor, sałata, rzodkiewka,

kawa zbożowa z mlekiem,

jabłko

zupa jarzynowa z brokułami,

makaron w kolorowym sosie,

surówka z ogórka kiszonego, jabłek i cebulki,

woda mineralna z cytryną

bułka z drożdżowa z cynamonem,

budyń czekoladowy,

truskawki

30.06

piątek

chleb żytni z ziarnami dyni  z masłem, pomidorem, papryką,

twarożek z jogurtem i rzodkiewką,

mleko,

jabłko

zupa fasolowa z grzankami,

ziemniaki, ryba smażona w panierce z ziaren sezamu,

surówka z młodej kapusty,

sok z jabłek

ryż zapiekany z jabłkami,

truskawki,

mleko

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia wodę mineralną niegazowaną do picia (na żądanie) oraz do posiłków.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, pieczywo, jaja).  Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.  

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Europejski program dopłat do spożycia mleka w placówkach oświatowych – w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów” dzieci otrzymują mleko objęte dotacjami Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu dopłat do spożycia mleka w placówkach oświatowych.