Jadłospis

Tabela jadłospisu jest zbyt szeroka, by została wyświetlona poprawnie na urządzeniach mobilnych o małych ekranach. Aby obejrzeć cały jadłospis, wymagane jest przesuwanie tabeli za pomocą palca, myszki, lub innego urządzenia wejścia.

Jadłospis w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów”  w okresie od 01.10 do 31.10.2018 r.

UWAGA: (zastrzegamy możliwość niewielkich, bieżących zmian w jadłospisie – zachęcamy do weryfikowania miesięcznego zestawienia z  dziennymi jadłospisami dostępnymi w holu przedszkola)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

pieczywo 35 g – 45 g

masło 6 g

wędlina/ser żółty 25 g

warzywa surowe dodatek do posiłku 29 g

napój 200 g

ser biały 60 g

jajko ½ szt.

owoc 50 g

OBIAD

zupa 200-250 g 

kotlet 60 g – 70 g

klops 65 g

udko kurczaka – 85 g

gulasz 100 g

mięso w sosie 100 g

ryba 60 g

ziemniaki 100 g

ryż, kasza, makaron 80 g

warzywa gotowane z wody 50 g

Surówki – 50 g

naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

napój 200 ml

PODWIECZOREK

pieczywo –25 g

masło –3 g

wędlina, ser żółty –15 g

pasty, twarożki – 30 g

warzywa surowe dodatek do posiłku – 20 g

ciasto – 50 – 60 g

owoce – 70 g – 100 g

sałatka, surówka – 80 g

racuchy –100 g

budyń, jogurt –150 g

kasza 150 g

orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

napój 200 ml

01/10/2018 poniedziałekchleb mieszany z masłem, ser żółty, parówka drobiowa pomidor, rzodkiewka, roszponka; banan, mlekozupa z soczewicy z ziemniakami; makaron z serem białym i polewą jagodową; surówka z marchewki i jabłka; miętapieczywo chrupkie z masłem, pasta z tuńczyka i groszku zielonego, pomidor; jabłko, herbata owocowa
02/10/2018 wtorekchleb mieszany z masłem, kiełbasa krakowska, serek kozi, ogórek kiszony, papryka; jabłko, kakaobulion z ziemniakami i mięsem; pieczone burgery z buraka i kaszy jaglanej z ziemniakami; kapusta pekińska z brzoskwinią i jogurtem; kompot owocowykoktajl bananowo-truskawkowy; chałka z masłem i rodzynkami
03/10/2018 środakajzerka z masłem, twarożek z rzodkiewką, papryka; arbuz, mlekozupa koperkowa; kolorowy kociołek drobiowy z makaronem pełnoziarnistym; surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebulki; woda z cytryną miętą i miodemciasto marchewkowe; owoce suszone, kawa zbożowa z mlekiem
04/10/2018 czwartekchleb mieszany z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor; jabłko, kawa zbożowa na mlekuzupa ogórkowa z ziemniakami; cielęce kuleczki w sosie ziołowym z ryżem brązowym; marchewka z groszkiem; wodabułka z masłem; kalafior gotowany; winogrona, herbata
05/10/2018 piątekchleb mieszany z masłem, serek Almette, pasztet mięsno-warzywny, sałata, papryka, ogórek świeży; mandarynka, mlekokrem z cukinii z grzankami; kotlet rybny z ziemniakami; surówka z kiszonej kapusty; sok owocowy wafle ryżowe z dżemem; jabłko, maślanka
08/10/2018 poniedziałekkajzerka z masłem, twarożek z miodem; marchewka do chrupania; jabłko, mlekozupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami; spaghetti z sosem warzywno-mięsnym; sałata z sosem winegret; wodaplacki z cukinii; banan, herbata owocowa
09/10/2018 wtorekchleb mieszany z masłem, pasta z łososia wędzonego i serka; pomidor, roszponka; jabłko, kakaozupa koperkowa z ryżem; pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami; mizeria; sok owocowychleb graham z masłem, kabanos drobiowy, ogórek świeży, papryka; jabłko, mleko
10/10/2018 środachleb mieszany z masłem, pieczeń rzymska, serek Almette, rukola, rzodkiewka, ogórek kiszony; gruszka, mlekozupa buraczkowa z ziemniakami; kopytka z sosem pieczarkowym; surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka; herbata z cytrynąryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem; jogurt naturalny,
11/10/2018 czwartekchleb mieszany z masłem, ser żółty, hummus, papryka, ogórek kiszony; arbuz, kakaozupa grochowa z ziemniakami; klopsy z mięsa mieszanego w sosie koperkowym z kaszą pęczak; jarzynka z buraczków i jabłka; kompot owocowyszaszłyki mięsno-warzywne; jabłko, herbata z cytryną i miodem
12/10/2018 piątekchleb mieszany z masłem, ser mozzarella, polędwica drobiowa, pomidor, ogórek, kiszony, sałata; jabłko, kawa zbożowa na mlekuzupa pomidorowa z makaronem; ryba pieczona w sosie jogurtowo-ziołowym z ziemniakami; brokuły gotowane; pomidor koktajlowy ze szczypiorkiem; miętakisiel truskawkowy do picia; chrupki kukurydziane, serek wiejski
15/102018 poniedziałekchleb mieszany z masłem, parówka drobiowa; ogórek świeży, papryka; jabłko, mlekozupa fasolowa z grzankami; makaron pełnoziarnisty z pomidorkami, pesto bazyliowym i serem mozzarella; sok owocowytosty z serem żółtym, szynką i ananasem; arbuz, mięta
16/10/2018 wtorekchleb mieszany z masłem, pasta rybna, natka, rzodkiewka, pomidor; mandarynka, kakaozupa pieczarkowa z makaronem; kotleciki drobiowe panierowane w otrębach z ziemniakami; buraczki duszone; wodaciasto biszkoptowe z jabłkami; owoce suszone, kawa zbożowa na mleku
17/09/2018 środachleb mieszany z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, ogórek świeży, papryka; mus owocowy, mlekorosół z kaszą kukurydzianą; pulpeciki ala gołąbki w sosie pomidorowym z zapiekanymi; ogórek kiszony; kompot owocowychleb kukurydziany z masłem, pasta jajeczna, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek; jabłko, herbata owocowa
18/10/2018 czwartekchleb mieszany z masłem, schab pieczony, ser żółty; ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata; jabłko, kakaozupa jarzynowa z ziemniakami; zapiekane zielone naleśniki z nadzieniem warzywno-mięsnym; miętakajzerka z masłem, jogurt owocowy; mix warzyw do chrupania, herbata
19/10/2018 piątekchleb mieszany z masłem, schab gotowany, serek kozi, natka, rzodkiewka, pomidor; mandarynka, kakaokrem z brokułów z pestkami dyni; ryba pieczona z kaszą kuskus; surówka z cykorii, jabłka, ananasa z rodzynkami i jogurtem; herbata owocowapieczywo chrupkie z masłem, sałatka owocowa z sosem jogurtowo-miodowym, kawa zbożowa
22/102018 poniedziałekchleb żytni z masłem, ser żółty, papryka, ogórek kiszony; jabłko, mlekokrupnik z kaszą jęczmienną; kotlety z jajek z ziemniakami; marchewka z sosem jogurtowo-chrzanowym; sok owocowychleb żytni z masłem, pasta brokułowa, wędlina, pomidor, papryka, sok jabłkowy
23/10/2018 wtorekchleb mieszany z masłem, pasta rybno-jajeczna, ogórek kiszony, rzodkiewka; mus owocowy, kakaozupa kalafiorowa z ziemniakami; pulpety w sosie własnym z kaszą jaglaną; sałatka z pomidorków, ananasa i szczypiorku; miętachleb żytni z masłem, pasztet pomidorowy z fasoli, papryka, ogórek kiszony; jabłko, herbata owocowa
24/10/2018 środachleb mieszany z masłem, polędwiczki duszone, wiórki z sera żółtego, rzodkiewka; śliwki, mlekozupa szpinakowa z ziemniakami; kurczak curry z ryżem; sałatka ze świeżego szpinaku z brzoskwinią, pestkami słonecznika i sosem cytrynowo-miodowym; wodacrumble z jabłkami i jogurtem greckim; mix warzyw do chrupania, mleko
25/10/2018 czwartekchleb mieszany z masłem, sałatka caprese (ser mozzarella, pomidorki, bazylia); jabłko, kakaożurek z ziemniakami; gulasz wołowy z kaszą jęczmienną; fasolka szparagowa; kompot owocowychrupki kukurydziane; kasza manna z musem owocowym, mięta
26/10/2018 piątekchleb mieszany z masłem, polędwica sopocka, sałata, papryka, rzodkiewka; jabłko, kawa zbożowa na mlekubarszcz ukraiński z ziemniakami; makaron z łososiem wędzonym, brokułami i sosem śmietanowym; wodawafle ryżowe z twarożkiem z brzoskwinią; kalarepa do chrupania, sok owocowy
29/102018 poniedziałekchleb mieszany z masłem, kiełbasa żywiecka, ½ jajka z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem, ogórek kiszony; śliwki, mlekozupa warzywna żółta z indykiem; zapiekanka makaronowa ze szpinakiem z sosem pomidorowym, surówka z marchewki z nasionami słonecznika i rodzynkami; herbatachrupkie pieczywo; pieczone jabłko z cynamonem i rodzynkami, kakao
30/10/2018 wtorekchleb mieszany z masłem, szynka, ser żółty, pomidor, rukola; mandarynka, kakaokrem z gruszki i pietruszki z grzankami i pestkami słonecznika; kasza bulgur z indykiem w warzywach, sałata z pomidorem i sosem ziołowym; miętakoktajl jogurtowo-owocowy; placki marchewkowe
31/10/2018 środachleb mieszany z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, rzodkiewka; jabłko, mlekozupa brokułowa z kaszą jaglaną; schab duszony w sosie własnym z ziemniakami, surówka z kalafiora z jogurtem, natką i koperkiem; kompot owocowykasza jaglana zapiekana z malinami z jogurtem, woda z miętą, cytryną i imbirem

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia  wodę mineralną niegazowaną do picia (na żądanie) oraz do posiłków.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, pieczywo, jaja).  Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.