Jadłospis

Tabela jadłospisu jest zbyt szeroka, by została wyświetlona poprawnie na urządzeniach mobilnych o małych ekranach. Aby obejrzeć cały jadłospis, wymagane jest przesuwanie tabeli za pomocą palca, myszki, lub innego urządzenia wejścia.

 Jadłospis w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów”

w okresie od 14 do 31 sierpnia 2017r.

UWAGA: (zastrzegamy możliwość niewielkich, bieżących  zmian w jadłospisie – zachęcamy do weryfikowania miesięcznego zestawienia z dziennymi jadłospisami dostępnymi w holu przedszkola)

 

 

gramatura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

data

ŚNIADANIE

pieczywo 35 g – 50 g

masło 5 g

wędlina/ser żółty 20 g

warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g

napój 200 g

ser biały 60 g

jajko ½ szt.

owoc  70 g

OBIAD

zupa 250-300 g

kotlet  60 g – 70 g

klops 65 g

udko kurczaka – 85 g

gulasz 100 g

mięso w sosie 100 g

ryba 60 g

ziemniaki 100 g

ryż, kasza, makaron 80 g

warzywa gotowane z wody 70 g

surówki – 100 g

naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

napój 200 ml

PODWIECZOREK

pieczywo –25 g

masło –4 g

wędlina, ser żółty  –15 g

pasty, twarożki – 50 g

warzywa surowe dodatek do posiłku – 20 g

ciasto – 50 – 60 g

owoce – 70 g – 100 g

sałatka, surówka – 80 g

racuchy –100 g

budyń, jogurt –150 g

kasza 150 g

orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

napój 200 ml

14.08

poniedziałek

chleb pszenny i żytni z ziarnem  z masłem, szynka, rzodkiewka,

papryka, sałata,

kawa zbożowa z mlekiem,

jabłko

zupa  jarzynowa z soczewicą,

kluski leniwe z serem,

surówka z marchewki i jabłka i ananasa,

woda mineralna z miętą i cytryną

chleb graham z masłem, jajkiem,

szczypiorkiem i pomidorem,

morelki,

kakao

16.08

 środa

chleb orkiszowy z masłem, rzodkiewka,

twarożek z jogurtem, szczypiorkiem , ogórkiem i prażonymi ziarnami słonecznika,

mleko,

jabłko

zupa z brokułami i ziemniakami,

kasza bulgur,

pulpety drobiowo-cielęce w sosie własnym, buraki zasmażane,

sałata z sosem winegret i ziarnami słonecznika,

kompot

chałka z masłem i żurawiną,

jogurt malinowo-bananowy

17.08

czwartek

chleb żytni i pszenny  z masłem szczypiorkowym,

pasztet mięsno-warzywny,

serek almette, rzodkiewka, papryka,

kawa zbożowa z mlekiem,

kalarepka do chrupania

zupa pomidorowa z ryżem,

ziemniaki,

pierś z indyka duszona z warzywami

mizeria,

sok owocowy

pieczywo chrupkie,

sałatka owocowa z sosem jogurtowo-miodowym,

herbata owocowa

18.08

piątek

chleb staropolski z masłem,

pasta z jajek i sera żółtego, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, kakao

jabłko

kapuśniak z młodej kapusty,

ryż,

ryba pieczona z warzywami,

surówka z papryki, jabłek i cebuli,

mięta

ciasto  marchewkowe,

mleko,

śliwki

21.08

poniedziałek

chleb staropolski z masłem,

parówka z szynki ogórek, kiszony,  papryka, natka, sałata,

kakao naturalne na mleku,

jabłko

zupa grochowa z ziemniakami

łazanki serowe,

surówka z marchewki i kalarepki i jabłka z jogurtem,

kompot

tosty francuskie z szynką, serem żółtym i ananasem,

winogrona,

kawa zbożowa z mlekiem

22.08

wtorek

chleb sitkowy z masłem,

pasta z tuńczyka i serka białego z papryką i ogórkiem kiszonym, rzodkiewka szczypiorek, natka, melon,

kawa zbożowa z mlekiem

zupa jarzynowa z cukinią i kaszką kukurydzianą,

ziemniaki,

pulpety drobiowo-cielęce z kapustą w sosie jarzynowo-pomidorowym, surówka z selera i jabłka,

woda mineralna z pomarańczą i miętą

kalafior gotowany, okraszony masłem, nektarynka,

kakao

23.08

środa

pieczywo mieszane z masłem, szynka, serek kozi, papryka, ogórek świeży, natka, sałata,

kalarepka do chrupania,

kakao

zupa krem z marchewki i ziarnami z dyni,

zielone naleśniki z mięsem i soczewicą,

surówka z pora, i jabłka,

herbata owocowa

brunschetta z pomidorami,

 kawa zbożowa z mlekiem,

czereśnie

24.08

czwartek

kajzerka z masłem, pomidorem, natką,

jajecznica ze szczypiorkiem,

kawa zbożowa z mlekiem,

jabłko

krupnik z kaszy jaglanej,

ziemniaki,

pieczone pałki z kurczaka,

fasolka szparagowa,

surówka z marchewki i chrzanu,

sok owocowy

chleb żytni z masłem,

sałatka rzodkiewkowa,

bawarka,

arbuz

25.08

piątek

chleb żytni z żurawiną i masłem,

twarożek z miodem i gruszką,

mleko,

melon

zupa pomidorowa z makaronem,

 ziemniaki,

ryba smażona w ziarnach sezamu, surówka z młodej kapusty,

woda mineralna

ciasteczka owsiane,

mleczko malinowo-bananowe

28.08

poniedziałek

pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, papryka, ogórek, natka

jabłko,

kakao

zupa jarzynowa z groszkiem zielonym

makaron z marchewką i serem żółtym

sałata z jogurtem, szczypiorkiem i rzodkiewką,

kompot

chleb sitkowy z masłem i pomidorem,

kabanos drobiowy,

morelki,

bawarka

29.08

wtorek

chleb kukurydziany z masłem,

duszona pierś z indyka,

 jajko gotowane z nadzieniem z serka białego, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, sałata,

kakao,

jabłko

botwinka z ziemniakami,

kasza gryczana,

polędwiczki wieprzowe w sosie własnym,

kalafior gotowany,

surówka z papryki, jabłek i cebulki,

woda mineralna

placuszki z cukinii,

melon,

kawa zbożowa z mlekiem

30.08

środa

chleb grodzki z masłem,

 pasta z ryby wędzonej, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek świeży, pomidor,

kawa zbożowa z  mlekiem,

jabłko

zupa jarzynowa z ryżem i brokułami,

ziemniaki,

pulpety drobiowo-wieprzowe z marchewką i płatkami kukurydzianymi w sosie własnym,

kalarepka gotowana,

sałatka z pomidorów,

sok

chleb razowy z dynią,

jogurt piątuś,

herbata owocowa,

czereśnie

31.08

czwartek

chleb pszenny + chleb żytni z masłem,

schab duszony,  serek biały,

ogórek  świeży, rzodkiewka, natka, sałata, papryka,

melon,

kakao naturalne na mleku

żurek z ziemniakami i jajkiem,

 kasza jaglana,

gulasz z kurczaka i warzyw,

surówka z ogórka małosolnego, jabłka i cebulki,

kompot

szarlotka,

brzoskwinie,

mleko

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia  wodę mineralną niegazowaną do picia (na żądanie) oraz do posiłków.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, pieczywo, jaja). Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Europejski program dopłat do spożycia mleka w placówkach oświatowych – w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów” dzieci otrzymują mleko objęte dotacjami Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu dopłat do spożycia mleka w placówkach oświatowych.