Jadłospis

Tabela jadłospisu jest zbyt szeroka, by została wyświetlona poprawnie na urządzeniach mobilnych o małych ekranach. Aby obejrzeć cały jadłospis, wymagane jest przesuwanie tabeli za pomocą palca, myszki, lub innego urządzenia wejścia.

Jadłospis w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów”  w okresie od 01.04 do 30.04.2019 r.

UWAGA: (zastrzegamy możliwość niewielkich, bieżących zmian w jadłospisie – zachęcamy do weryfikowania miesięcznego zestawienia z  dziennymi jadłospisami dostępnymi w holu przedszkola)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

pieczywo 35 g – 45 g

masło 6 g

wędlina/ser żółty 20 g

warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g

napój 200 g

ser biały 60 g

jajko ½ szt.

owoc 50 g

OBIAD

zupa 200 – 250 g

kotlet 60 g – 70 g

klops 65 g

udko z kurczaka – 85 g

gulasz 100 g

mięso w sosie 100 g

ryba 60 g

ziemniaki 100 g

ryż, kasza, makaron 80 g

warzywa gotowane z wody 50 g

surówki – 50 g

naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

napój 200 ml

PODWIECZOREK

pieczywo –25 g

masło –3 g

wędlina, ser żółty –15 g

pasty, twarożki – 30 g

warzywa surowe dodatek do posiłku – 20 g

ciasto – 50 – 60 g

owoce – 70 g – 100 g

sałatka, surówka – 80 g

racuchy –100 g

budyń, jogurt –150 g

kasza 150 g

orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

napój 200 ml

01/04/2019 poniedziałekchleb żytni z masłem, pasta rybna z białym serem; pomidor, rzodkiewka, roszponka; winogrona, mlekozupa ogórkowa z ziemniakami; pierś z indyka duszona z warzywami z makaronem pełnoziarnistym; surówka z kapusty pekińskiej; herbata owocowabułka z masłem; gruszka w sosie waniliowym; herbata
02/04/2019 wtorekkajzerka z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem; pomidor, papryka; melon, kawa zbożowazupa jarzynowa z ziemniakami; schab duszony w sosie koperkowym z kaszą gryczaną; surówka z buraczków i jabłka; wodachleb mieszany z masłem; pasta z sera żółtego i suszonych pomidorów; ogórek świeży; jabłko; herbata
03/04/2019 środachleb mieszany z masłem, ser mozzarella; pomidor, papryka, roszponka; gruszka, kakaokrupnik z kaszą jęczmienną; kotlety mielone z cukinią z ziemniakami, mizeria; marchew mini gotowana, kompot owocowypieczywo chrupkie z dżemem 100% owoców; banan
04/04/2019 czwartekchleb graham z masłem,pieczeń rzymska z marchewką; serek Almette; rzodkiewka, ogórek kiszony; winogrona; kawa zbożowazupa fasolowa z ziemniakami;kluski leniwe; surówka z marchewki, jabłka i ananasa; herbatakanapka na ciepło z serem żółtym, pomidorem i papryką; sok owocowy
05/04/2019 piątekchleb orkiszowy z masłem,ser żółty, polędwica sopocka, jajko;  rzodkiewka, papryka, rukola; jabłko; mlekozupa selerowa z ziemniakami; dorsz w panierce sezamowej z ziemniakami; surówka z kapusty kiszonej; brokuły gotowane; miętaciasto drożdżowe; kiwi; mleko
08/04/2019 poniedziałekchleb żytni z żurawiną z masłem, twarożek z jabłkiem; kalarepa do chrupania, mlekozupa pomidorowa z ryżem; pulpety a’la gołąbki z ziemniakami; surówka z selera i jabłka; wodapieczywo chrupkie z masłem; kalafior okraszony masełkiem; banan; herbata
09/04/2019 wtorekchleb pełnoziarnisty z masłem, pasta z rybno-jajeczna; papryka, ogórek świeży; winogrona, kakaozupa szczawiowa z ziemniakami; makaron a’laNapoli; surówka z białej rzodkwi, cukinii, marchewki i jogurtu; miętabułka z masłem; kabanos drobiowo-wieprzowy; pomidor, szczypiorek; herbata owocowa
10/04/2019 środachleb mieszany z masłem, pasta z indyka; ser żółty; rzodkiewka, papryka; melon; mlekozupa zacierkowa;gulasz wołowy, kopytka;bukiet warzyw gotowanych; sok owocowycrumble jabłkowe z płatkami owsianymi i cynamonem; jogurt naturalny; wafle ryżowe; woda
11/04/2019 czwartekchleb graham z masłem, polędwica sopocka; ser oscypek; ogórek kiszony, rzodkiewka; gruszka; kawa zbożowazupa z soczewicy z makaronem; kotlet jajeczny z ziemniakami; sałata z sosem jogurtowo-ziołowym; buraczki duszone; miętakoktajl bananowo-truskawkowy; chałka z masłem; warzywa do chrupania
12/04/2019 piątekchleb mieszany z masłem; serek kozi, schab pieczony, hummus; roszponka, papryka, ogórek kiszony; jabłko; kakaozupa kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami; ryba pieczona z ziołami z brązowym ryżem;surówka z ogórka kiszonego, papryki, jabłka, kukurydzy i cebulki; herbatakasza manna z musem owocowym; owoce suszone; warzywa do chrupania
15/04/2019 poniedziałekchleb mieszany z masłem, twarożek z miodem; jabłko, mlekozupa ziemniaczana;polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z kaszą jęczmienną; surówka z kalafiora; fasolka szparagowa; herbatabruschetta z pomidorami; winogrona; herbata owocowa
16/04/2019 wtorekchleb mieszany z masłem, ser żółty; papryka, ogórek świeży; gruszka, kakaozupa rosół z makaronem; mięso mielone z warzywami, ziemniaki; surówka z rzepy i jabłka; kukurydza gotowana; wodachleb graham z masłem, jajko, rzodkiewka, szczypiorek; melon; mięta
17/04/2019 środachleb graham z masłem, polędwiczki pieczone, serek kozi; pomidor, rzodkiewka; jabłko, mlekozupa krem z białych warzyw z pestkami słonecznika; curry z kurczaka z ryżem brązowym; surówka z cykorii, jabłka i ananasa; kompot owocowykoktajl owocowy; ciasto marchewkowe
18/04/2019 czwartekkajzerka z masłem, pasta z łososia wędzonego i serka Almette; papryka, pomidor, roszponka, kawa zbożowazupa grochowa z ziemniakami; makaron z serem białym i polewą jogurtowo-wiśniową; marchewka do chrupania; miętabułka z masłem; szaszłyki mięsno-warzywne; jabłko; herbata
19/04/2019 piątekchleb żytni z masłem, ser żółty, kiełbaska krakowska, hummus; ogórek świeży, rzodkiewka; jabłko mlekozupa jarzynowa z kaszą manną; kotlet rybny z ziemniakami;surówka z pora z papryką, kukurydzą i jabłkiem; herbata owocowasałatka owocowa z sosem jogurtowo-miodowym; chrupki kukurydziane; herbata
23/04/2019 wtorekchleb mieszany z masłem, ser żółty, kabanosy drobiowe, pomidor, papryka, roszponka; jabłko, mlekozupa pomidorowa z ziemniakami; kluski leniwe, surówka z marchewki i jabłka; miętapieczywo chrupkie z masłem; sałatka rzodkiewkowa; sok owocowy

 

24/04/2019 środachleb orkiszowy z masłem, polędwica drobiowa, serek Almette; rzodkiewka, papryka, natka; jabłko, kawa zbożowazupa ogórkowa z ziemniakami;pulpety z mięsa mieszanego w sosie koperkowym z ryżem;surówka z białej kapusty; kompot owocowymaślanka naturalna; bułka z dżemem; banan
25/04/2019 czwartekchleb żytni z masłem, pasta jajeczna; papryka, ogórek świeży; jabłko; mlekozupa brokułowa z kaszą jaglaną; pieczone udka z kurczaka z ziemniakami; mizeria; marchew mini gotowana; sok owocowychleb z żurawiną z masłem; twarożek z marchewką; melon; herbata z cytryną i miodem
26/04/2019 piątekchleb graham z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, schab pieczony; rzodkiewka, pomidor; gruszka; kakaozupa krupnik z kaszą pęczak; ryba po grecku z ziemniakami; surówka z pomidorków, ananasa i cebulki; herbata owocowamleko, wafle ryżowe z miodem; mix owoców suszonych

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia  wodę mineralną niegazowaną do picia (na żądanie) oraz do posiłków.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, pieczywo, jaja).  Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.