Jadłospis

Tabela jadłospisu jest zbyt szeroka, by została wyświetlona poprawnie na urządzeniach mobilnych o małych ekranach. Aby obejrzeć cały jadłospis, wymagane jest przesuwanie tabeli za pomocą palca, myszki, lub innego urządzenia wejścia.

Jadłospis w Przedszkolu Nr 196 „Kraina Misiów”  w okresie od 01.07 do 12.07.2019 r.

UWAGA: (zastrzegamy możliwość niewielkich, bieżących zmian w jadłospisie – zachęcamy do weryfikowania miesięcznego zestawienia z  dziennymi jadłospisami dostępnymi w holu przedszkola)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

pieczywo 35 g – 45 g

masło 5 g

wędlina/ser żółty 20 g

warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g

napój 200 g

ser biały 60 g

jajko ½ szt.

owoc 50 g

OBIAD

zupa 200 – 250 g

kotlet 60 g – 70 g

klops 65 g

udko z kurczaka – 85 g

gulasz 100 g

mięso w sosie 100 g

ryba 60 g

ziemniaki 100 g

ryż, kasza, makaron 80 g

warzywa gotowane z wody 50-80 g

surówki – 50-80 g

naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

napój 200 ml

PODWIECZOREK

pieczywo –25 g

masło –3 g

wędlina, ser żółty –15 g

pasty, twarożki – 30 g

warzywa surowe dodatek do posiłku – 20 g

ciasto – 50 – 60 g

owoce – 70 g – 100 g

sałatka, surówka – 80 g

racuchy –100 g

budyń, jogurt –150 g

kasza 150 g

orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

napój 200 ml

01/07/2019 poniedziałekchleb mieszany z masłem, ser żółty, pomidor; papryka, roszponka; jabłko; mlekozupa ogórkowa z ziemniakami; gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, bukiet warzyw gotowanych; sok owocowykajzerka z truskawkami; kalarepa do chrupania; kefir
02/07/2019 wtorekchleb graham z masłem; jajecznica; pomidor, szczypiorek; jabłko; kawa zbożowazupa z soczewicy z ziemniakami; makaron z truskawkami; serem białym i jogurtem; marchewka tarta z jabłkiem; herbatabułka z masłem, kabanos drobiowy, papryką; sok owocowy
03/07/2019   środachleb graham z masłem, schab pieczony; ser mozzarella; rzodkiewka, pomidor; arbuz; mlekozupa botwinkowa z ziemniakami;pieczone udka z kurczaka z ryżem brązowym; mizeria; miętachleb mieszany z masłem, twarożek z borówkami; jabłko; herbata
04/07/2019 czwartekchleb żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem; ogórek świeży, rzodkiewka; winogrona, kakaorosół z makaronem; mięso mielone z warzywami, ziemniaki; sałata z sosem jogurtowo-ziołowym; herbatakisiel owocowy; chałka z masłem i owocami suszonymi 
05/07/2019  piątekchleb orkiszowy z masłem, ser żółty, kiełbaska żywiecka; rukola, ogórek świeży, papryka; jabłko; mlekozupa zacierkowa; kotlet rybny z ziemniakami; surówka z kapusty kiszonej; brokuły gotowane; miętawafle ryżowe z dżemem, banan; maślanka
08/07/2019 poniedziałekchleb graham z masłem, ser żółty, rzodkiewka, pomidor; jabłko mlekozupa szczawiowa z ziemniakami;kolorowy kociołek drobiowy z kaszą bulgur; surówka z kapusty pekińskiej; sok owocowyciasto drożdżowe; truskawki; kefir
09/07/2019 wtorekchleb pełnoziarnisty z masłem, jajko; kabanosy drobiowe; szczypiorek, pomidor, papryka; winogrona, kakaozupa pomidorowa z makaronem; mięso mielone z warzywami;ziemniaki; surówka z buraczków i jabłka;herbatabułka z masłem; pasta rybna; ogórek kiszony; sok owocowy
10/07/2019   środachleb mieszany z masłem, schab pieczony; hummus;  ogórek świeży, papryka, roszponka; brzoskwinie; mlekozupa grochowa z ziemniakami; makaron z jagodami, serem białym i jogurtem; surówka z marchewki i jabłka; miętazapiekanki hawajskie (szynka drobiowa; ser żółty, ananas); sok owocowy
11/07/2019 czwartekchleb żytni z żurawiną i masłem, twarożek z jabłkiem; marchewka do chrupania; winogrona; kawa zbożowazupa buraczkowa z ziemniakami;polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z kaszą jęczmienną; marchew mini z groszkiem; wodachleb graham z masłem, pata jajeczna ze szczypiorkiem; pomidorki koktajlowe; jabłko; mięta
12/07/2019  piątekchleb mieszany z masłem, pasta z łososia wędzonego i serka Almette ; pomidor, roszponka; winogrona; kawa zbożowazupa porowo-ziemniaczana; spaghetti z sosem warzywno-mięsnym; surówka z ogórka kiszonego, cebulki i jabłka; herbatakajzerka z miodem; banan; maślanka

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia  wodę mineralną niegazowaną do picia (na żądanie) oraz do posiłków.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, pieczywo, jaja).  Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.